ויצמן 14 תל אביב

חיסונים בהריון

מדוע כדאי להתחסן בתקופת ההריון?

נשים בהריון חוששות לעיתים מחיסונים אך אלה חשובים ביותר לבריאות האישה והיילוד. 

אני ממליץ מאד להתחסן נגד שעלת ונגד שפעת.

שעלת עשויה להיות מחלה די מסוכנת, בעיקר לתינוקות עד גיל חצי שנה. שיעור התינוקות המאושפזים בגלל המחלה בטיפול נמרץ גבוה במיוחד. הסיבוכים למחלה נעים בין דלקת ריאות, ירידה משמעותית במשקל ועד לדלקת מוח חריפה ואף מוות.

ההגנה הטובה ביותר על הרך הנולד היא באמצעות החיסון. רצוי בין שבוע 27 ל-36. החיסון משמש כמגן לאם המתחסנת ודרך השליה, מעביר לעובר נוגדנים שיגנו עליו לאחר הלידה.

רק כ-10% מהנשים יחוו תופעות לוואי מקומיות, כמו גירוי או אודם מקומי במהלך 24 השעות לאחר הזריקה. אצל מיעוט הנשים ייתכנו תופעות כמו בחילות או הקאות אך אלו יחלפו במהרה .

בהריון ניתן לקבל את החיסון שכולל גם דיפטריה ואנטי טטנוס. 

בעוד שהחיסון נגד שעלת די מובן, הצורך בחיסון לשפעת פחות מובן, כי זו נתפסת כמחלה ויראלית לא נעימה אך בהחלט לא מסוכנת.  

אכן, ללא הריוניות צעירות ובריאות השפעת אינה מסוכנת, אולם יש לזכור שבזמן הריון קיים שינוי במצב החיסוני דבר המקל על הגוף לקבל את העובר שהינו למעשה גוף זר, אך במקביל גם מקל על הוירוס ליצור פגיעה משמעותית.

שפעת בזמן הריון עשויה להביא את היולדת למצבים מסכני חיים ואפילו לתמותה. ההריון מהווה עומס על מערכת הדם והלב ויחד עם הפגיעה הויראלית בדרכי הנשימה העומס עשוי להביא לקריסה ומעלה משמעותית את הצורך באשפוז במחלקות לטיפול נמרץ. 

מעבר להגנה אותה מקנה החיסון לנשים ההרות, הוא מעניק גם חיסוניות ליילוד בחודשי החיים הראשונים. במחקר גדול שבוצע בארצות הברית נמצא שהחיסון מקטין בכ-40% אחוז את הצורך באישפוזים עקב שפעת.

תופעות לוואי מקומיות עשויות להתרחש כמו בכל חיסון אך אלו אינן שכיחות ובוודאי אינן חמורות ועוברות במהרה.

האמונה כי החיסון עשוי לגרום למחלה דמוית שפעת הינה בפירוש אמונה פופולרית בלבד שאינה נתמכת בשום עבודה מחקרית-מדעית. די לזכור שהחיסון לשפעת מכיל נגיף מומת בכדי להבין שאין ביכולתו לגרום למחלה באם המתחסנת. זו גם הסיבה שאין לחסן בתרסיסים לאף בהריון מאחר ואלו מכילים נגיפים מוחלשים ולא מומתים.

ניתן להתחסן בכל שלב של ההריון. 

בריאות לכולן.

כאן בשבילך

דילוג לתוכן