ברזל
למה חייבים תוספת ברזל בהריון?
בגופה של אישה בהריון חלים שינויים פיזיולוגיים רבים. במהלכם עולה משמעותית נפח הדם ועל אף שכמות כדוריות הדם האדומות עולה אף היא, היא אינה מצליחה להדביק את קצב עליית נפח הדם. התוצאה יכולה להיות היווצרות אנמיה הנובעת ממיהול יתר של כדוריות הדם האדומות .
ברזל הוא מינרל בעל תפקיד חשוב בהעברת החמצן לתאי הגוף. כ-2/3 מהברזל בגוף נמצא בהמוגלובין, חלבון שמצוי בכדוריות הדם האדומות ותפקידו לקשור מולקולות של חמצן לכדוריות הדם האדומות כדי שיעבירו אותו לכל תאי הגוף.
בדיקות דם שגרתיות במהלך ההריון נועדו, בין השאר, לאבחן ולהתריע על חוסר של ברזל ועל ירידה של ההמוגלובין, שעלול להשפיע על האישה ההרה וגם על ההתפתחות התקינה של העובר.
מקובל לבדוק את רמת הברזל כבר בתחילת ההיריון ומרגע שמזהים, על פי ספירת הדם, ירידה ברמת הברזל, יש צורך ליטול תוספי ברזל. יש לזכור שתכשירי המולטי ויטמינים מכילים אף הם ברזל אולם בכמות מועטה ובמצב של אנמיה יש צורך בתוספות במינונים גבוהים יותר.
האם תזונה נכונה לא יכולה להספיק ?
יש מזונות שמכילים כמויות גבוהות של ברזל כמו בשר בקר, בשר הודו אדום, קטניות למיניהן, שיבולת שועל, קינואה, פירות מיובשים, טחינה, לחם מלא, אגוזים, שקדים, גרעינים וביצים. אך גם צריכה מרובה של מזונות אלו, אין בה כדי להגיע לכמות הברזל הרצויה. לכן רוב הנשים זקוקות לתוספי תזונה בהריון.
קיימים תכשירים רבים המכילים ברזל בצרוף חומצה פולית ורובם יעילים בהריון. מאחר וחלק מהתכשירים נוטים לגרום לעצירות יש לנסות ולמצוא תכשיר הגורם למינימום תופעות לוואי.
במידה וכל תכשירי הברזל גורמים לעצירות ניתן תמיד להוסיף דיאטת מרובת סיבים ושתייה מרובה של מים.