ויצמן 14 תל אביב

אלכוהול בהריון

חגים, חופש, ארוחות חג משפחתיות, אם את בהריון, תעשי לחיים עם משהו אחר בכוס. שואלת האם להימנע מאלכוהול בתקופת ההריון וההנקה? 

חד משמעית כן!

כל המשקאות האלכוהוליים, כולל היינות הקלילים האהובים עלינו, מכילים אתנול, המוכר גם בשם אתיל אלכוהול. התרכובת הזו מגיעה למחזור הדם, היישר ממערכת העיכול, חודרת אל הנוזלים שברקמת המוח ומשפיעה על מערכת העצבים ככל סם פסיכואקטיבי, אצל מי יותר ומי פחות. אחוז קטן ממנו מופרש דרך הנשימה, השתן, הזיעה והרוק. שאר מלאכת הפירוק נופלת על הכבד שימהר לפרק אותו לפני כל חומר אחר כי הגוף מזהה אותו כרעל. אך לעובר עצמו יש כמות נמוכה ביותר של אנזימי כבד לפירוק האלכוהול שמגיע אליו דרך נוזלי השפיר והוא עלול לסבול עקב כך מנזקים משמעותיים ובלתי הפיכים. אלכוהול גורם גם לכיווץ כלי הדם בשליה, מה שעשוי לפגוע בתפקוד שלה ולגרום לפיגור בצמיחת העובר. כשהפגיעה מופיעה בצורתה המלאה היא נקראת תסמונת האלכוהול העובריתFAS) ). מעבר לכך צריכת אלכוהול במהלך ההריון עשויה להעלות אצל יילודים את הסיכון למחלות לב, סוכרת והשמנה בגיל המבוגר. מאחר וקצב פירוק האלכוהול של הגוף הוא קבוע, שתייה מהירה או שתייה של כמות גדולה תשפיע מהר יותר ותפורק לאורך זמן ארוך יותר. למרבית הצער אין בידנו כלי היכול למדוד כמה יעבור לעובר, אבל ללא כל ספק ככל שהחשיפה מוקדמת יותר בהריון, כלומר בשליש הראשון, הרי שהנזק הנגרם הינו חמור יותר. לכן, בשליש הראשון ההמלצה היא להימנע משתיית אלכוהול באופן מוחלט.

גם את תקופת ההנקה רצוי לעבור בלי דרינק.

קיימות עדויות להשפעות שליליות על תינוקות שינקו גם לאחר חשיפה מתונה לאלכוהול – פגיעה בהתפתחות המוטורית, שינויים בדפוסי השינה , ירידה בצריכת החלב (אלכוהול פוגע ברפלקס שחרור החלב אצל האם) וסיכון לירידה ברמות הסוכר.

בעוד שהתינוק נחשף לחלק קטן מאוד ממה שהאם שותה סילוק האלכוהול בשבועות המקודמים לחייו הינה איטית מאוד, זאת בזמן שמוח התינוק ממשיך להתפתח ועדיין רגיש לאלכוהול. הדרך להקטין למינימום את האפשרות לנזק, היא באמצעות תיזמון השתיה כך שיהיה רחוק ככל הניתן מההנקה הבאה, או לדאוג לשאיבת חלב מראש. 

כאן בשבילך

דילוג לתוכן